Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Tartaletki z serem mascarpone, wędzonym łososiem i szparagami zielonymi

  • Składniki:
  • Ciasto tartaletkowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 200 g sera mascarpone
  • 150 g wędzonego łososia, pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 g zielonych szparagów, ugotowanych i pokrojonych na kawałki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)
  • Posiekane świeże zioła (np. koper, szczypiorek) do dekoracji

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremkę do tartaletek, natłuść ją lub wyłóż papierem do pieczenia. Do miski dodaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i utrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do kruszonki. Dodaj jajko i zimną wodę, wymieszaj delikatnie, aby powstało ciasto. Uformuj je w kulę, zawijając je w folię spożywczą, i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na cienki placek na lekko oprószonej mąką powierzchni. Wytnij krążki ciasta odpowiedniej wielkości do foremek tartaletkowych i delikatnie wyłóż nimi dno i boki formek. Włóż foremki z ciastem do lodówki na 10 minut. Po 10 minutach wyjmij foremki z lodówki i nakłuj dno ciasta widelcem. Następnie wyłóż na ciasto papier do pieczenia i wypełnij foremki fasolą lub specjalnymi kulami do tartaletek. Piecz w piekarniku przez 15 minut. Po 15 minutach wyjmij foremki z piekarnika, usuń fasolę lub kulki do tartaletek oraz papier do pieczenia, i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser mascarpone z sokiem z cytryny (opcjonalnie), solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego wędzonego łososia i ugotowane szparagi, delikatnie mieszając. Na ostudzone tartaletki wyłóż warstwę przygotowanego nadzienia z serem mascarpone, łososiem i szparagami. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami do dekoracji. Podawaj tartaletki na zimno jako przekąskę lub lekką przystawkę.